A Széchenyi utcán a csapadékcsatorna nyomvonalának helyreállítása – aszfaltozása – történik. Az útszélesítés alsó aszfaltrétegének beépítését követően a forgalom átterelése várható, majd a páratlan oldalon víznyelőaknák építése kezdődik. Jelzőlámpa- és hírközlési alépítmények kivitelezése zajlik a páratlan oldaltól a félpályáig, ezen kívül közvilágítási oszlopok alaptestjeinek készítése és járdaépítés történik.
A Széchenyi utca és az Arany János utca közötti építési területen csatornaépítés, csobogók építése, a közvilágítási oszlopok alaptestjeinek kivitelezése, valamint elektromos kábelek fektetése, hírközlési alépítmények építése zajlik.
Az Arany János utcán elektromos kábeleket telepítenek.
A Simonffy utca és a Széchenyi utca közötti építési területen folytatódik a csapadékcsatorna és az ivóvízvezeték építése, a hírközlési kábelek elhelyezése, s kavicságyazat készül.
A Hatvan utcán az útszegély-építés és a járdaépítés folytatódik az utca páros oldalán.
A Hatvan utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti építési területen betonalap-építés zajlik, valamint gépházakna födémének zsaluzása.
A Bajcsy-Zsilinszky utcának a nyugati kiskörút és a Pásti utca közötti szakaszát teljesen lezárják, itt úttestbontás, aszfaltmarás, szegély-, járda-, útalap-bontás, szegélyépítés kezdődik. (Ezen kívül – más beruházás keretében – a Piac utcai torkolatban díszburkolat kialakítása történik.)
A Bajcsy-Zsilinszky és a Simonffy utca közötti építési területen hírközlési kábelek telepítése, kavicságyazat készítése, betonalap készítése zajlik.
A Simonffy utcán a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt kétirányú forgalmi rendet vezetnek be, így a járműforgalom fenntarthatósága érdekében itt kivitelezési munkák nem lesznek.
Ünnepekre készülve : Gyertyafényes adventi vacsorák: négy bor - négy recept
Gyertyafényes adventi vacsorák: négy bor - négy recept
2009.12.14. 09:44
Négy különböző borhoz választottam négy receptet. Karácsony alkalmából megfordítottam a dolgot, és nem az ételhez választottam italt.
Gyertyafényes adventi vacsorák: négy bor - négy recept
Négy különböző borhoz választottam négy receptet. Karácsony alkalmából megfordítottam a dolgot, és nem az ételhez választottam italt.
Nők Lapja Cafe, 2009. december 14.
Irány a Pannónia utca, ahol van egy imádni való kis üzlet, nagyon hangulatos, és hihetetlen szakértelemmel állnak a borokhoz. Röviden vázoltam a tervemet az üzletben, és hosszas töprengés után a következő borokat választottuk ki:
A borokat megkóstoltam, az ételeket pedig a kitaláltam.
Lenkey Pincészet: 9 hl küvé – gombás rizottó
A pincészet Tokajban van, Mádon. A küvé Bomboly-dűlő furmintja, Hegyfarok-hárslevelű és muskotály házasításából készül. Amikor kiöntöttem a bort, rögtön az első, ami szemet szúrt, az a bor színe volt. Aranyaló színárnyalat, csodálatosan mutatott a pohárban. Kóstolás után pedig egyértelmű gyümölcsös ízeit mutatta meg. Azt gondoltam, készítek hozzá egy rizottót, tökéletes párosítás lesz.
Gombás rizottó
• 1 dl küvé (a többi a vacsorához marad)
• 20 dkg szeletelt, vegyes erdei gomba
• 1 fej apróra vágott sonkahagyma
• 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 2 szál apróra vágott zellerszál
• 20 dkg rizottórizs
• ½ liter húsalaplé
• 50 dkg vaj
• 10 dkg frissen reszelt parmezán
• 3 löket olívaolaj
• só, bors ízlés szerint
A levest felforralom, és lassú tűzön melegen tartom. Egy magas falú edényben felhevítem az olajat, beleteszem a hagymát, puhára párolom. Hozzáadom a fokhagymát, a zellert, és alaposan megkavarom a zöldségeket, 1-2 perc múlva belerakom a rizst. Magas lángon, folyamatosan kevergetem addig, míg a rizs áttetsző nem lesz. Ilyenkor már magába szívta a zöldségek zamatát. Beleöntöm a bort, és megvárom, hogy az alkohol elillanjon belőle, természetesen folyamatosan kevergetem. Egy merőkanál levessel meglocsolom a rizst, és addig forgatom, amíg a rizs be nem szívja a levest. Amikor a rizs kívülről megpuhul, de belül még harapható, kicsit kemény marad, elzárom a tüzet, és beleteszem a vajat meg a parmezán felét. Letakarom egy fedővel. Amíg áll, elkészítem a gombát. Az olívaolajat egy lábasban felmelegítem, belerakom a gombát, kicsi lángon 10-12 perc alatt készre párolom. Óvatosan belekeverem a gombát a rizottóba, megkóstolom, sóval, borssal „helyrerázom” az ízeket. Tányérra szedem, megszórom a maradék parmezánnal. A maradék bort kortyolgatjuk el a vacsora mellé.
Németh János: cabernet franc 2006 – sertéskaraj almával és bogyós gyümölcsökkel
A pincészet 2006-os csúcsbora a Cinka-dűlőről. 16 hónapos tölgyfa hordós érlelés után került palackba. A színe mélyvörös, erőteljes, illata meggyes, aszalt gyümölcsös. És amit tálalni fogok mellé:
Sertéskaraj almával és bogyós gyümölcsökkel
• 1 dl Németh János cabernet franc 2006
• 4 szelet közepes vastagságú sertéskaraj
• 30 dkg bogyós gyümölcs (fagyasztott eper, málna, ribizli, áfonya)
• 2 evőkanál víz
• 2 evőkanál áfonyalekvár
• 1 löket balzsamecet
• 2 evőkanál cukor
• 2 löket extra szűz olívaolaj
• 10 dkg vaj
• 2 db alma, kimagozva, megpucolva, 8 részre szeletelve
• kevéske fahéj
• só, bors ízlés szerint
A húsok mindkét oldalát sóval, borssal vastagon befűszerezem, és egy kevés olívaolajon, magas lángon mindkét oldalát egy kicsit megkapatom. Alacsonyabb hőfokon, fedő alatt puhára párolom a húsokat (vastagságtól függően kb. 10-15 perc, míg megpuhulnak). Ha készen van, tányérra teszem, és melegen tartom. A gyümölcsöket egy másik tepsiben a vízzel, cukorral, balzsamecettel együtt lassan felforralom, majd leveszem a tűzről, és megvárom, míg kihűl. Egy újabb lábasban felolvasztom a vajat, megfonnyasztom az almát (10-12 perc), egészen addig, míg az almák aranysárgák nem lesznek. Ha kész, megszórom egy kis fahéjjal, és a húsok mellé rakom. A tepsibe, amelyben a húst készítettem, beleöntöm a bort, lassú tűzön felmelegítem. Amikor felforrt, belerakom a balzsamecetes-cukros gyümölcsöket és a lekvárt. Hozzáadom a vajat, és egy habverővel simára keverem a gyümölcsszószt. Az almákat tányérra rakom, ráfektetem a húsokat, és nyakon öntöm a gyümölcsszósszal.
A bor az igazi kézműveshagyományok alapján készül. 12 hónapig pihen fahordóban, ezután szűretlenül palackozzák. A szerető gondoskodásnak köszönhetően igazi férfias, nagyon jól fogyasztható bort köszönthetünk az asztalunkon. A palack nyitása után napokig megtartja az íz- és illatvilágát. Mindenkinek bátran ajánlom. Egy francia szakácskönyvben találtam meg a borhoz illő receptet:
Pisztráng édesköménnyel
Imádom a pisztrángot, bármilyen formában készítve csodálatos. Kevés só, bors, egy kis citrom meg kakukkfű, megsütve, grillezve isteni.
• 1 pohár Variszkusz nadapi rizling
• 4 db pisztráng megtisztítva
• 2 db édeskömény vékonyan felszeletelve
• 20 dkg reszelt parmezán
• 10 cl tejszín
• só, bors ízlés szerint
A pisztrángot alaposan leöblítem, és szárazra törlöm, sóval, borssal fűszerezem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tálat vékonyan megolajozok, a parmezánt és az édesköményt rétegezve belerakom. A tejszínt meg a bort ráöntöm, megszórom a tetejét a maradék parmezánnal. Alufóliával lefedem, majd 30 percig sütöm. Fél óra után kiveszem a tálat, leveszem a fóliát, ráfektetem a halat, és újabb fél óráig sütöm fólia nélkül. Ha elkészült, az édesköményágyon tálalom a halat.
Egy cuvée a jellemzően magyar fajtákból: kékfrankos, kadarka, zweigelt, amelyekhez a merlot szolgál alapul. Tényleg ördögi. Nagyon finom, igazi könnyed vörösbor. Itt az első kóstolás után már tudtam: borjúhoz illik a legjobban.
Borjúpaprikás házi nokedlivel
• fél üveg Vylyan Ördög cuvée 2007
• 1 kg zsenge borjúcomb falatnyi kockára vágva
• 2 fej vöröshagyma apróra vágva
• 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 2 db paradicsom felkockázva
• 1 db tölteni való (t. v.) paprika
• 3 db gomba nagyobb szeletekre vágva
• 2 tk. pirospaprika-őrlemény
• 1 kk. fűszerkömény
• 1 ek. kacsazsír
• só, bors ízlés szerint
Egy nagyobb lábasban a kacsazsírt felmelegítem, és belerakom a hagymát, a t. v. paprikát, a paradicsomot, a gombát. Közepes lángon elkészítem a lecsóalapot. Hozzáadom a fokhagymát, 2-3 három percig párolom, és leveszem a tűzhelyről. Beleszórom a paprikaőrleményt, a húst, és mehet vissza a tűzre. Felöntöm borral (1-2 dl), nagyot kavarok rajta, és fedő alatt lassan párolom. Ha szükséges, még öntök hozzá egy keveset a borból. A hús 1 óra alatt kellemesen puhára párolódik, a bor és a zöldség keverékéből pedig sűrű szaft kerekedik. Egy nagyobb edényben, forró vízben kiszaggatom a nokedlit, tányérra rakom, és meglocsolom a borjúpaprikással.
Tipp: nokedli, ahogy anyukám csinálja
Hozzávalók: liszt, tojás, só, víz
½ kg liszthez hozzáadok 3 tojást és két csipet sót. Megkeverem, és lassan adagolva a vizet, egy nagyon lágy, ragadós tésztát készítek. Forró vízbe szaggatom, 3-4 percig főzöm, és tésztaszűrővel kiszedem egy tálba. Mindig locsoljuk meg olajjal, akkor nem ragad össze.
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]" Tovább…
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vélem egy pár táncba,
Sej gyere vélem egy pár táncba.
Így kell járni, úgy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni.
Fogd a kontyot, hogy ne lógjon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon.
Papák, mamák, üdvözlünk,
Szerető szívvel köszöntünk.
Elmondjuk mi most néktek,
Mivel töltöttük az évet.
Verset mondunk, énekelünk,
Ti meg tapsoljatok nekünk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd nőjön a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajtás,
én vagyok a róka.
Mit köszöngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jóban!
Óh, pedig én úgy szeretlek, mint medve a mézet,
Ha lehetne nyuszi pajtás, rögtön megennélek.
Tudom, tudom, de úgy hiszem, felkopik az állad,
Elszaladok, utol nem érsz, fürgébb vagyok nálad.
Mese-mese mátka,
Csillagos madárka,
Ingó-bingó rózsa,
Te vagy a fogócska!
Gólya viszi a fiát,
Utoléri az anyját.
Gyere, Gyuri, a térdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Veszünk ottan vásárfiát,
Szépen szóló kis muzsikát.
Volt egyszer egy kemence,
Belebújt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Ránézett a mamája,
Nem ismert a fiára.
Becsukta a kemencét,
Jól elverte kis Bencét.
Hátamon a zsákom,
Zsákomban a mákom,
Mákomban a rákom,
Kirágta a zsákom,
Kiesett a rákom,
Kihullott a mákom.
Aki szánja károm,
Fogja meg a rákom,
Szedje fel a mákom!
Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?
Öt ujja van a gesztenyefa-levélnek,
öt ujja van, mint a gyerek kezének.
öt ujja van, nem mind olyan,
a legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja, hét ujja,
hozzá még a hátulja!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e Ádámnak köldöke?"
/Jacques Dutronc/
"A világon a legtöbb bajt a túlságosan tevékeny emberek okozzák. Mennyivel boldogabbak lennénk, ha a politikusok és a tudósok egy kicsit lustábbak lennének!"
/Evelyn Waugh
"Aki megöl egy embert, az gyilkos.
Aki megöl egymillió embert, az hódító.
Aki megöl mindenkit, az isten."
Mielőtt még orvoshoz rohangálnál... 2008.11.11. 16:59
Itt a megfázásos-influenzás időszak. Lépten-nyomon köhögő, tüsszögő emberekkel futunk össze. Akaratukon kívül is megfertőzhetnek minket. Mi a teendő, ha a megfázás első jeleit észleljük magunkon? Ne ijedjünk meg! Tovább >>
Fedezd fel az igazi forró csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forró csokoládét már az aztékok is ismerték, és az istenek italának nevezték? Ezt a finomságot a Dr. Oetker Choco-Chocónak nevezte el, és praktikus kiszerelésben eljuttatja hozzád is, hogy legyen mivel felmelegíteni barátaiddal a hideg hétköznapokat. Tovább >>