A Széchenyi utcán a csapadékcsatorna nyomvonalának helyreállítása – aszfaltozása – történik. Az útszélesítés alsó aszfaltrétegének beépítését követően a forgalom átterelése várható, majd a páratlan oldalon víznyelőaknák építése kezdődik. Jelzőlámpa- és hírközlési alépítmények kivitelezése zajlik a páratlan oldaltól a félpályáig, ezen kívül közvilágítási oszlopok alaptestjeinek készítése és járdaépítés történik.
A Széchenyi utca és az Arany János utca közötti építési területen csatornaépítés, csobogók építése, a közvilágítási oszlopok alaptestjeinek kivitelezése, valamint elektromos kábelek fektetése, hírközlési alépítmények építése zajlik.
Az Arany János utcán elektromos kábeleket telepítenek.
A Simonffy utca és a Széchenyi utca közötti építési területen folytatódik a csapadékcsatorna és az ivóvízvezeték építése, a hírközlési kábelek elhelyezése, s kavicságyazat készül.
A Hatvan utcán az útszegély-építés és a járdaépítés folytatódik az utca páros oldalán.
A Hatvan utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti építési területen betonalap-építés zajlik, valamint gépházakna födémének zsaluzása.
A Bajcsy-Zsilinszky utcának a nyugati kiskörút és a Pásti utca közötti szakaszát teljesen lezárják, itt úttestbontás, aszfaltmarás, szegély-, járda-, útalap-bontás, szegélyépítés kezdődik. (Ezen kívül – más beruházás keretében – a Piac utcai torkolatban díszburkolat kialakítása történik.)
A Bajcsy-Zsilinszky és a Simonffy utca közötti építési területen hírközlési kábelek telepítése, kavicságyazat készítése, betonalap készítése zajlik.
A Simonffy utcán a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt kétirányú forgalmi rendet vezetnek be, így a járműforgalom fenntarthatósága érdekében itt kivitelezési munkák nem lesznek.
A húsvét sonka nélkül? Képtelenség! A hagyományos böjt utáni dínomdánomhoz hozzátartozott a finomra füstölt, gusztusos sonka is. Nem csak a hagyományos fõtt sonka kerülhet az asztalra, íme rendhagyó tippjeink!
A húsvét sonka nélkül? Képtelenség! A hagyományos böjt utáni dínomdánomhoz hozzátartozott a finomra füstölt, gusztusos sonka is. Nem csak a hagyományos fõtt sonka kerülhet az asztalra, íme rendhagyó tippjeink!
Régen a főtt sonkát az összes húsvéti étellel együtt megszentelték, gondosan letakart kosárkában vitték az ünnepi misére. A megáldott étkeknek még a maradékát sem volt szabad kidobni, a sonka csontját például kiakasztották egy gyümölcsfára, a bőséges termés érdekében.
A sonka manapság is nélkülözhetetlen húsvétkor, de a hagyományos főzésen kívül számtalan módon készítik el.
Hogyan főzzük?
• Mielőtt megfőznénk a sonkát, áztassuk pár órára hideg vízbe, így nem lesz olyan sós. Ha erre nincs időnk, tegyünk a főzővízbe egy kis ecetet.
• A zsíros részeket ne szedjük le róla, mert száraz, szálkás lesz.
• Ha igazán finomat szeretnénk enni, rakjunk a főzővízbe zöldségeket (egy kis hagymát, répát, zellert, petrezselyemgyökeret, pár babérlevelet és egész borsot). Ha puhára főttek, szedjük ki őket, és kockára vágva szórjuk a sonkára. • A tojások megbolondítására két lehetőség is van. Vagy a sonka vizében főzzük meg őket, vagy a már keményre főtt tojásokat meghámozva a vizében hűlő sonka mellé tesszük.
• Ha friss szénát is teszünk a főzővízbe, a hús különleges, édes-fűszeres ízt kap.
Mi illik hozzá?
A húsvéti sonka elmaradhatatlan társa a tojás és a torma. Sokszor elfeledkezünk azonban a tavaszi zöldségekről. Finomak, egészségesek, és szépen tálalhatunk velük. A zöld-fehér újhagyma például remekül mutat az élénkpiros hónapos retek mellett.
Ma már feledésbe merült az, hogy elődeink gyakran ettek gyümölcsöt is a sonkához. Az édes-savanykás alma és az enyhén sós sonka aromája különleges húsvéti eledel lehet.
De tálalhatjuk a sonkához a németes snidlinges krumplisalátát, vagy a lengyeles babsalátát, jó sok hagymával.
Néhány tipp a tökéletes sonkához:
• Vásárlásnál válasszunk inkább kicsit kövérebb sonkát, mint soványat. Minél kevesebb rajta a zsír, annál keményebb, szárazabb lesz.
• Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés előtt távolítsuk el, mert utána sokat kell majd bajlódnunk vele.
• Mindig bő vízben főzzük meg, fedő nélkül, lassú tűzön.
• Megóvhatjuk a gyors száradástól, ha főzés után pár percre hideg vízbe tesszük.
• Sokáig eltarthatjuk, ha nedves konyharuhába tekerjük, és úgy tesszük a hűtőbe. Alufóliába csomagolva vagy dobozban nem kap levegőt, így sokkal hamarabb megromlik.
• Ha több marad a sonkából, mint gondoltuk, ne essünk kétségbe, a maradékokat felhasználva az ünnep után is jókat ehetünk.
Rendhagyó sonkák: Húsvéti sonka mézzel és lime-os krumplipürével (4-6 személyre)
A sonkához: 1,5 kg sonka, 2 evőkanál méz, negyed liter zöldségleves, pár répa és petrezselyemgyökér.
Vagdossuk be a sonkát, rakjuk egy tűzálló tálba, adjuk hozzá a zöldséglevest és az apró kockára vágott zöldségeket. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 40 percig sütjük, közben néha-néha megkenjük a sonkát mézzel, és a levével meglocsolgatjuk.
A püréhez: fél kg burgonya, 30 g vaj, negyed liter tej, só, bors, szerecsendió, egy fél lime reszelt héja, 1 evőkanál olívaolaj.
Megfőzzük a krumplit, összetörjük, majd a tejjel, a vajjal és a fűszerekkel összekeverjük. Végezetül pedig hozzáadjuk a lime héját és az olívaolajat.
Narancsos sonka húsvétra
Hozzávalók: 60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka, 5 db narancs, 2 dl vörösbor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mustár, egy kevés cukor.
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös felével felfelé egy tűzálló tálba állítjuk. Három narancsot gondosan meghámozunk (szedjük le a fehér részeket is), a gerezdeket kockákra vágjuk, és a sonka köré szórjuk őket. A maradék két narancsot félbevágjuk, levüket kicsavarjuk, majd összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, a cukorral és a borssal. Keverjünk hozzá egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat is. Ezt a mártást öntsük rá a sonkára, de úgy, hogy a szeletek közé is jusson belőle. A tálat lefedjük, és előmelegített, forró sütőben addig sütjük, amíg a sonka puha nem lesz. Jót tesz neki, ha néha meglocsoljuk a saját levével. Az utolsó pár percre takarjuk ki, és pirítsuk szép pirosra. (Vigyázat, a narancslétől és a cukortól gyorsan pirul.)
Cserépedényben: Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, és a sütőt sem kell előmelegíteni. Áztassuk be az edényt, állítsuk bele a húst, leöntjük a mártással, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2,5-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt kb. fél órával tegyük hozzá. Nagyon finom, pikáns étel, burgonyapüré illik hozzá leginkább.
Maradékra ajánljuk: Rakott sonka
Főtt spagetti vagy makaróni tésztát összekeverünk a kockára vágott sonkával és vegyes zöldségekkel (cukkini, gomba, paprika stb.). Egy doboz főzőtejszínt összekeverünk 2 tojással, 10 deka reszelt sajttal és egy kis borssal. A tésztát, a sonkát és a zöldségeket egy kivajazott formába tesszük, a tojásos, tejszínes masszát pedig ráöntjük. 30 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]" Tovább…
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vélem egy pár táncba,
Sej gyere vélem egy pár táncba.
Így kell járni, úgy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni.
Fogd a kontyot, hogy ne lógjon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon.
Papák, mamák, üdvözlünk,
Szerető szívvel köszöntünk.
Elmondjuk mi most néktek,
Mivel töltöttük az évet.
Verset mondunk, énekelünk,
Ti meg tapsoljatok nekünk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd nőjön a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajtás,
én vagyok a róka.
Mit köszöngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jóban!
Óh, pedig én úgy szeretlek, mint medve a mézet,
Ha lehetne nyuszi pajtás, rögtön megennélek.
Tudom, tudom, de úgy hiszem, felkopik az állad,
Elszaladok, utol nem érsz, fürgébb vagyok nálad.
Mese-mese mátka,
Csillagos madárka,
Ingó-bingó rózsa,
Te vagy a fogócska!
Gólya viszi a fiát,
Utoléri az anyját.
Gyere, Gyuri, a térdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Veszünk ottan vásárfiát,
Szépen szóló kis muzsikát.
Volt egyszer egy kemence,
Belebújt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Ránézett a mamája,
Nem ismert a fiára.
Becsukta a kemencét,
Jól elverte kis Bencét.
Hátamon a zsákom,
Zsákomban a mákom,
Mákomban a rákom,
Kirágta a zsákom,
Kiesett a rákom,
Kihullott a mákom.
Aki szánja károm,
Fogja meg a rákom,
Szedje fel a mákom!
Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?
Öt ujja van a gesztenyefa-levélnek,
öt ujja van, mint a gyerek kezének.
öt ujja van, nem mind olyan,
a legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja, hét ujja,
hozzá még a hátulja!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e Ádámnak köldöke?"
/Jacques Dutronc/
"A világon a legtöbb bajt a túlságosan tevékeny emberek okozzák. Mennyivel boldogabbak lennénk, ha a politikusok és a tudósok egy kicsit lustábbak lennének!"
/Evelyn Waugh
"Aki megöl egy embert, az gyilkos.
Aki megöl egymillió embert, az hódító.
Aki megöl mindenkit, az isten."
Mielőtt még orvoshoz rohangálnál... 2008.11.11. 16:59
Itt a megfázásos-influenzás időszak. Lépten-nyomon köhögő, tüsszögő emberekkel futunk össze. Akaratukon kívül is megfertőzhetnek minket. Mi a teendő, ha a megfázás első jeleit észleljük magunkon? Ne ijedjünk meg! Tovább >>
Fedezd fel az igazi forró csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forró csokoládét már az aztékok is ismerték, és az istenek italának nevezték? Ezt a finomságot a Dr. Oetker Choco-Chocónak nevezte el, és praktikus kiszerelésben eljuttatja hozzád is, hogy legyen mivel felmelegíteni barátaiddal a hideg hétköznapokat. Tovább >>