A Széchenyi utcán a csapadékcsatorna nyomvonalának helyreállítása – aszfaltozása – történik. Az útszélesítés alsó aszfaltrétegének beépítését követően a forgalom átterelése várható, majd a páratlan oldalon víznyelőaknák építése kezdődik. Jelzőlámpa- és hírközlési alépítmények kivitelezése zajlik a páratlan oldaltól a félpályáig, ezen kívül közvilágítási oszlopok alaptestjeinek készítése és járdaépítés történik.
A Széchenyi utca és az Arany János utca közötti építési területen csatornaépítés, csobogók építése, a közvilágítási oszlopok alaptestjeinek kivitelezése, valamint elektromos kábelek fektetése, hírközlési alépítmények építése zajlik.
Az Arany János utcán elektromos kábeleket telepítenek.
A Simonffy utca és a Széchenyi utca közötti építési területen folytatódik a csapadékcsatorna és az ivóvízvezeték építése, a hírközlési kábelek elhelyezése, s kavicságyazat készül.
A Hatvan utcán az útszegély-építés és a járdaépítés folytatódik az utca páros oldalán.
A Hatvan utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti építési területen betonalap-építés zajlik, valamint gépházakna födémének zsaluzása.
A Bajcsy-Zsilinszky utcának a nyugati kiskörút és a Pásti utca közötti szakaszát teljesen lezárják, itt úttestbontás, aszfaltmarás, szegély-, járda-, útalap-bontás, szegélyépítés kezdődik. (Ezen kívül – más beruházás keretében – a Piac utcai torkolatban díszburkolat kialakítása történik.)
A Bajcsy-Zsilinszky és a Simonffy utca közötti építési területen hírközlési kábelek telepítése, kavicságyazat készítése, betonalap készítése zajlik.
A Simonffy utcán a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt kétirányú forgalmi rendet vezetnek be, így a járműforgalom fenntarthatósága érdekében itt kivitelezési munkák nem lesznek.
Szilveszter óta annyira besokalltam a süteményekből és magából a sütésből is, hogy mostanáig lazán kitartottak az édes emlékek. Tegnap előtt aztán megtört a jég, és megszületett az idei első süteményem.
Szilveszter óta annyira besokalltam a süteményekből és magából a sütésből is, hogy mostanáig lazán kitartottak az édes emlékek. Tegnap előtt aztán megtört a jég, és megszületett az idei első süteményem. Michael Baumgartner blogján találkoztam össze először evvel a márványkaláccsal, aztán Bollinál is szembeköszönt velem, igaz nála már egy átdolgozott, slankabb verziót találtam. Engem mégis az originál recept izgatott, ugyanis eszerint sütik a legendás párizsi Ritz hotelben. Az járja róla, hogy nagyon tartalmas, nagyon szaftos és nagyon-nagyon finom. A rengeteg kalória ellenére is úgy döntöttem, hogy nem csökkentem a receptben megadott 40 deka cukrot, és beleteszem az egészet, akárcsak a tejszínt, és a bőséges adag vajat is. A kalóriaorgia mellett a pihentetési idő, és az alacsony sütési hőmérséklet is fémjelzik a süteményt. Tegnap előtt este bekevertem, egy éjszakán át a hűtőben pihentettem a formában a nyers tésztát, és reggel kisütöttem. Késő délutánig hagytam a formában kihűlni, és csak utána vágtam meg. Bár szégyenletesen ronda, és a legkevésbé sem lett márványos rajzolatú a süteményem, az íze és az állaga felülmúlt minden eddigi márványkalácsot amit sütöttem.
A recept:
23 deka puha vaj
40 deka cukor
17 deka tojás (nálam ez 3 nagy tojás volt)
330 ml tejszín
33 deka finomliszt
12 g sütőpor
1 vaníliarúd kikapart belseje
4 g só
20 g kakópor
Az összes hozzávalót idejében odakészítem a konyhába, hogy egyforma hőmérsékletük legyen. Egy 25 dekás vajból 2 dekát félreteszek, a többit pedig habosra keverem a kikapart vaníliával és a cukorral, majd egyenként beledolgozom a tojásokat is. Amikor már kellően krémes a massza és elolvadt benne a cukor, hozzáöntöm a tejszínt, végül pedig belekeverem a sütőporral és sóval elkevert lisztet.
A tészta egyharmadát átöntöm egy tálba, és elkeverem benne a kakaóport. Egy szögletes sütőformát kibélelek sütőpapírral, és belesimítom a fehér tészta felét. Rákanalazom a kakaós tésztát, majd befedem a maradék világossal. Egy villa segítségével úgy keverem át a tésztát a formában, hogy szép márványos rajzolata legyen. (ezt a legközelebbi alkalomra ünnepélyesen megfogadom, most ugyanis olyan óvatosan kevertem át az egészet egy késsel, hogy a legnagyobb bánatomra egy cseppet sem lett márványos)
Ezek után egy éjszakára a hűtőbe teszem pihenni a tésztát. Másnap a maradék 2 deka vajat vékony csíkban felviszem a tetejére. (én ezt egy pici műanyag fecskendővel csináltam, de nem jöttem rá a receptekből, hogy mások milyen trükköt használtak) A sütőbe tolok egy üres tepsit, majd előmelegítem 165°C fokra*. Erre a forró tepsire rakom a hűtőből kivett tésztát, és 45 percig sütöm. Ezután visszaveszem a hőmérsékletet 145°C fokra, és további 45 perc alatt készre sütöm a süteményt.A formában hagyom teljesen kihűlni, és csak utána vágom meg.
*Bár eredetileg nem szólt a recept arról, hogy hőlégkeverésnél, vagy normál üzemmódban, ezért én a hőlégkeveréses módszer mellett döntöttem. Mivel általában -20 fokot számolok le a hőlégkeverésnél való sütésfokból, ha sima üzemmódban sütök, extrém alacsonynak tűnt volna a 145°C fok, amit a sütés másik szakaszában további 20 fokkal csökkenteni kell a recept szerint.
Itt vagyunk!
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]" Tovább…
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vélem egy pár táncba,
Sej gyere vélem egy pár táncba.
Így kell járni, úgy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni.
Fogd a kontyot, hogy ne lógjon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon.
Papák, mamák, üdvözlünk,
Szerető szívvel köszöntünk.
Elmondjuk mi most néktek,
Mivel töltöttük az évet.
Verset mondunk, énekelünk,
Ti meg tapsoljatok nekünk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd nőjön a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajtás,
én vagyok a róka.
Mit köszöngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jóban!
Óh, pedig én úgy szeretlek, mint medve a mézet,
Ha lehetne nyuszi pajtás, rögtön megennélek.
Tudom, tudom, de úgy hiszem, felkopik az állad,
Elszaladok, utol nem érsz, fürgébb vagyok nálad.
Mese-mese mátka,
Csillagos madárka,
Ingó-bingó rózsa,
Te vagy a fogócska!
Gólya viszi a fiát,
Utoléri az anyját.
Gyere, Gyuri, a térdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Veszünk ottan vásárfiát,
Szépen szóló kis muzsikát.
Volt egyszer egy kemence,
Belebújt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Ránézett a mamája,
Nem ismert a fiára.
Becsukta a kemencét,
Jól elverte kis Bencét.
Hátamon a zsákom,
Zsákomban a mákom,
Mákomban a rákom,
Kirágta a zsákom,
Kiesett a rákom,
Kihullott a mákom.
Aki szánja károm,
Fogja meg a rákom,
Szedje fel a mákom!
Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?
Öt ujja van a gesztenyefa-levélnek,
öt ujja van, mint a gyerek kezének.
öt ujja van, nem mind olyan,
a legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja, hét ujja,
hozzá még a hátulja!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e Ádámnak köldöke?"
/Jacques Dutronc/
"A világon a legtöbb bajt a túlságosan tevékeny emberek okozzák. Mennyivel boldogabbak lennénk, ha a politikusok és a tudósok egy kicsit lustábbak lennének!"
/Evelyn Waugh
"Aki megöl egy embert, az gyilkos.
Aki megöl egymillió embert, az hódító.
Aki megöl mindenkit, az isten."
Mielőtt még orvoshoz rohangálnál... 2008.11.11. 16:59
Itt a megfázásos-influenzás időszak. Lépten-nyomon köhögő, tüsszögő emberekkel futunk össze. Akaratukon kívül is megfertőzhetnek minket. Mi a teendő, ha a megfázás első jeleit észleljük magunkon? Ne ijedjünk meg! Tovább >>
Fedezd fel az igazi forró csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forró csokoládét már az aztékok is ismerték, és az istenek italának nevezték? Ezt a finomságot a Dr. Oetker Choco-Chocónak nevezte el, és praktikus kiszerelésben eljuttatja hozzád is, hogy legyen mivel felmelegíteni barátaiddal a hideg hétköznapokat. Tovább >>