A Széchenyi utcán a csapadékcsatorna nyomvonalának helyreállítása – aszfaltozása – történik. Az útszélesítés alsó aszfaltrétegének beépítését követően a forgalom átterelése várható, majd a páratlan oldalon víznyelőaknák építése kezdődik. Jelzőlámpa- és hírközlési alépítmények kivitelezése zajlik a páratlan oldaltól a félpályáig, ezen kívül közvilágítási oszlopok alaptestjeinek készítése és járdaépítés történik.
A Széchenyi utca és az Arany János utca közötti építési területen csatornaépítés, csobogók építése, a közvilágítási oszlopok alaptestjeinek kivitelezése, valamint elektromos kábelek fektetése, hírközlési alépítmények építése zajlik.
Az Arany János utcán elektromos kábeleket telepítenek.
A Simonffy utca és a Széchenyi utca közötti építési területen folytatódik a csapadékcsatorna és az ivóvízvezeték építése, a hírközlési kábelek elhelyezése, s kavicságyazat készül.
A Hatvan utcán az útszegély-építés és a járdaépítés folytatódik az utca páros oldalán.
A Hatvan utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti építési területen betonalap-építés zajlik, valamint gépházakna födémének zsaluzása.
A Bajcsy-Zsilinszky utcának a nyugati kiskörút és a Pásti utca közötti szakaszát teljesen lezárják, itt úttestbontás, aszfaltmarás, szegély-, járda-, útalap-bontás, szegélyépítés kezdődik. (Ezen kívül – más beruházás keretében – a Piac utcai torkolatban díszburkolat kialakítása történik.)
A Bajcsy-Zsilinszky és a Simonffy utca közötti építési területen hírközlési kábelek telepítése, kavicságyazat készítése, betonalap készítése zajlik.
A Simonffy utcán a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt kétirányú forgalmi rendet vezetnek be, így a járműforgalom fenntarthatósága érdekében itt kivitelezési munkák nem lesznek.
A sajtkészítés története több említést tesz arról, hogy a sajtot már az ókorban széles körben használták a gasztronómiában. A római kor kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy ismerték a sajt füstölést, fokhagymával és más fűszerekkel történő ízesítését is.
Sajt a gasztronómiában
A sajtkészítés története több említést tesz arról, hogy a sajtot már az ókorban széles körben használták a gasztronómiában. A római kor kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy ismerték a sajt füstölést, fokhagymával és más fűszerekkel történő ízesítését is.
A görögök és a rómaiak a sajtot nemcsak alapélelmiszerként használták, hanem a konyhában különböző ételek készítésére és ízesítésére is. Általános volt a sós és cukros süteményekhez történő felhasználása is.
A római császárság összeomlása után, a kolostorok váltak a sajtkészítési és felhasználási kultúra otthonává. Napjainkban legtöbben a francia sajtkultúrát tekintik követendőnek, noha a francia mellett az olasz, a spanyol, a görög, a holland, a dán stb. is sok követendő momentumot tartalmaz. Általában a sajtok választéka és azok felhasználása, tükre az illető nép kultúrfokának is.
Várható, hogy táplálkozásunk korszerűsödésében is mind nagyobb szerepet kap a sajtfogyasztás. Ennek oka, hogy fehérjéje nagy biológiai értékű, s e mellett kielégíti a különböző ízléseket is. Ezt szolgálják a sajtféleségek különbözőségei, amelyek nemcsak ízben, hanem megjelenésükben is változatosak. A táplálkozási igényeknek biztosítására megfelelő lehetőséget ad az is, hogy azokat frissen vagy különböző érettségi fokon, összetételét tekintve pedig zsíros, félzsíros vagy zsírszegény termék formájában választhatjuk meg.
Egy-egy ország lakosságának sajtkultúráját, a készített és forgalomban lévő sajtféleségek sokszínűségén kívül a táplálkozásban felhasznált sokoldalúság tükrözi. A nagy sajtkultúrára az jellemző, hogy a sajtféleségek nagy választéka a felhasználás sokrétegűségével társul. Ezek a meghatározások nem illenek a magyar lakosság széles rétegeire. A magyar falvak és kisvárosok kereskedelmében alig néhány sajtféleség található, amelyek lakossági felhasználása is nagyon szegényes. E mai gyakorlat megváltoztatásához szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy a sajtok felhasználásának sokféleségére ráirányítjuk a figyelmet. Ezt tesszük néhány nemzet sajtfogyasztási szokásainak bemutatásával és olyan ételreceptek közlésével, amelyekben a sajt fontos alkotóelem.
Dánia nemzetközileg ismert sajtjai és azok hasonlósága: danbo a sztyeppe sajthoz, a samso a svájci sajtokhoz, a fynbo a goudához, a molbo az edámihoz, a danablu a rokforthoz, a havarti az óvárihoz, a micella a gorgonzolához hasonlít. E sajtokon kívül Dániában camambert, brie és cheddar valamint sokféle házi sajt is készül. A sajtfelhasználást tekintve pedig a dánok több, mint 200 féle szendvicset készítenek sajt alapanyaggal.
Franciaországban a rokfort és a brie sajtokat tartják a sajtok királyának. A sok százféle sajtot egyesek 40 csoportra osztják. Az egyes csoportokba pedig több féle sajt található. Így pl. zöldpenészes sajtokból 13 félét tartanak nyilván.
Franciaország híres a pikáns ízű lágy és friss sajtjairól is. Ezek teszik ki a francia sajtok több, mint 50%-át. Ebből több tucatot tesznek ki a kecsketejből készült sajtok, továbbá a juhtejből készült sajtok is nagy számúak. Általában minden megyének megvan a maga jellegzetes sajt választéka, amit gazdagítanak a helyi jellegű sajtok is. A francia lágysajtokat általában konyhaművészek készítik hozzáértő ínyenceknek.
Franciaországban minden fogáshoz tálalnak sajtot. Ízletes leveseket és főfogásokat készítenek sajttal. A háziasszonyok utóételként többféle sajtból összeállított tállal kínálják vendégeiket. A különösen kedves vendégek étkezését pedig kecskesajttal fejezik be.
Hollandiára jellemző, hogy a sajtot reggeltől estig eszik. A hollandok kedvenc ételei közé tartozik a sajt salátákkal, levesekben, hallal, gyümölccsel, sütve-főzve. Híresek a rotterdami sajtszeletek, az amszterdami lepény, az apeldoorni szendvics, a vegyes saláták és még sok más sajtos étel.
Olaszországban az általánosan fogyasztott reggeli a kenyér, a sajt és néhány korty száraz bor. Amíg a franciák lágysajtjaikról híresek, addig az olaszok a reszelnivaló sajtjaikról. Ezek közül első helyen áll a parmezán, amelyet több évig érlelnek és minőségét 20 éven keresztül megtartja.
Az olaszok reszelt parmezánnal hintik meg a vajas kenyeret, a leveseiket, a főttételeiket, a makarónit, a spagettit. A fiatal parmezán desszertként is igen ízletes.
Kitűnő csemegesajtjuk a gorgonzola. Ez a sajt zöld erezetű, a rokforthoz hasonló. Jellegzetes olasz sajt továbbá a provolone, a caccio cavalo. E sajtok változatos formájukkal tűnnek ki. A dinnye, a tök, a lófej, a bikafej stb. formájú sajtokat enyhén füstölik, amitől sárgás színt kapnak.
Az olasz asztalon a reszelt sajt olyan természetes, mint nálunk a só, a paprika és a bors. Az olaszok igazi mesterei a sajtos ételeknek.
Lengyelországban igen kedveltek a fűszeres félkemény sajtok. A lengyelek nagy sajtfogyasztók és különböző ételek ízesítésére is széles körben használják. Így pl. a varsói módra készült pacalt is reszelt ementáli sajttal tálalják.
Németországban a sokféle ismert világmárkájú sajt fogyasztása mellett, sajátos nemzeti sajttal is rendelkeznek. Ilyen pl. a köményes harzi pogácsasajt. A németek régóta készítenek fűszerezésre használt sajtot is. Ez a trigonella növényből készült őrlemény felhasználásával készült zöld sajt. Hasonló céllal készítenek Oroszországban is, a trigonella felhasználásával fűszerezésre sajtot. Egy másik különleges sajtjuk, a komló levelei között érlelt, amibe készítéskor sört is adagolnak. A német asszonyok ugyancsak nagyon sokféle sajtos ételt készítenek.
Norvégiában a klasszikus sajtok mellett, nagyon kedvelt a nemzeti sajtjukként ismert gammelost. E sajt jellegzetes pikáns ízével felveszi a versenyt a francia rokforttal, az olasz gorgonzolával és az angol stionnal. A gammelost belseje penészerezett, külső felületét pedig fehér penész, a Mucor racemosus dúsan, vattaszerűen borítja be. A norvég asszonyok nemcsak a halnak, hanem a sajtételeknek is kiváló mesterei.
Svédországban készítenek sajtot savóból és soványtejből is, amelyeknek több helyi változata ismert. Ez a jellegzetes friss sajt a mysost. Jellegzetes sajtjuk még a prastost, amit készítésekor whisky-vel "fűszereznek".
A Közel-keleti országokban a juhtenyésztők fehérsajtot készítenek. E sajtokat állati bőrből készült tömlőkben érlelik. Ilyen sajt a meira és a kecskebőrben érlelt sós juhsajt is; a roos.
Azerbajdzsán eredetű a mastal sajt, ami sós, bőrtömlőben érlelik. A sűrű masszát hordóban, mázolatlan agyagedényben vagy juhbőr tömlőben érlelik és hozzák forgalomba. A sajtot a sólében 3-4 hónapig érlelik. Íze kifejezetten sós (4-5%-os), enyhén fűszeres. Egynemű, kenhető, színe halványsárga. Zsírtartalma 30-40%, víztartalma 50%.
Oroszország sajtfogyasztásáról 1894-ben a "Táplálékunk" c. Pétervárott megjelent folyóiratban a következők olvashatók. "A sajtkészítés mint népi foglalkozási ág Oroszországban nem létezik, a nép nem ismeri a sajtot, az csupán a kiváltságosok asztalán található." Oroszország egyik jellegzetes sajtja ma, a zöldsajt. E sajtnak jellegzetes sajtos íze mellett, a sajtokra nem jellemző aromája is van. A zöldsajtot soványtejből készítik, aminek alvadékához a trigonella növény levelének kiszárított és porrá őrölt termékét adják sóval keverve. A zöld színű túrót kiszárítják, majd kis csonka kúpokat formálnak belőle. Ezt követi az érlelés, amikor kialakul a sajtocskák jellegzetes íze és szaga. A zöld sajtot reszelőn vagy kávédarálóval megőrlik, esetenként mozsárban megtörik és por formájában kerül forgalomba. Kiváló ételízesítő levesbe, makarónira, vajaskenyérre szórva. Ehhez hasonló a Németországban ízesítésre készített zöldsajt.
Az Örményországban készült csecsil sajtot sólében érlelik, sokszor túrót vagy más sajtot kevernek hozzá. Bőrtömlőben vagy mázolatlan agyagköcsögökben érlelik. Íze csípős, savanykás, a sajttészta rostos, tömör, felülete érdes. Zsírtartalma 10%, víztartalma 60%, sótartalma 4-8%.
A Közel-keleten és Közép-ázsiai országokban bőrtömlőben készült sós sajtok készítése és összetétele igen hasonlít a régi magyar, Erdélyben még egyes havasi pásztoroknál ma is megtalálható sóstej vagy rakodttej készítéséhez. Úgy tűnik e sajtkészítmények egy tőről fakadnak.
Kazahsztán nemzeti sajtja az iremsik sajt. A tehén, kecske és juhtejet oltósan megalvasszák, s az alvadékot addig hevítik, amíg szabadvíz tartalma el nem távozik. Az így nyert barna masszát feldarabolják és szárítják 15% víztartalomig és így kerül forgalomba. Jellegzetes édeskés íze a forralt tejre emlékeztet. Megőrölve ételek ízesítésére használják.
Csehországban különösen értékesnek tartják azt a jellegzetes lágysajtot, amely az olasz belpaesere emlékeztet. Kitűnő íze és kedveltsége miatt arany "zalata" sajtnak nevezik. A sörhöz pedig különleges sajtot készítenek, a krkonossky pivni sajtot. Ez a fehér sajt, nyálkás bevonattal érő sajt. Ezeken kívül még nálunk is jól ismert a pogácsasajt (az olmützi pogácsa sajt), amit köznéven kvarglinak neveznek.
Szlovákia világszerte ismert juhsajt félesége a liptói túró. Ezenkívül sajtipara nagy választékban termel különböző sajtokat. Említésre méltó a "morva" sajtjuk, a füstölt edámi, a pranyica és más helyi jellegű sajtok. Nálunk is kedvelt ételük a túrós sztrapacska. A szlovák konyha nagyon választékosan használja a sajtot más ételek készítésére és ízesítésére is.
Romániában igen kedveltek a juh és a bivalytejből készült sajtok. Szinte valamennyi ismert sajtféleség ismert Romániában. A román konyha nélkülözhetetlen étele a kitűnő ízű sajtos kukoricakása.
Horvátország, Bosznia, Szerbia, Macedónia és Szlovénia népeinek asztalán mindig ott van a sajt. E népek nemzeti eledelétől függetlenül kedvenc sajtjuk a sajátos módon készített fehérsajt. A fehérsajt kedveltsége az egész balkánra kiterjed.
Bulgáriában a jellegzetes bolgár joghurt mellett legalapvetőbb élelmiszer a fehérsajt. A bulgár fehérsajtot juh és tehéntejből illetve ezek keverékéből készítik. A "Sziréne" nevű fehérsajt sok bolgár ételnek, salátának az alapja. A bolgár fehérsajt, krétafehér színű, törékeny állományú, kissé sós, kellemesen savanykás ízű. Bulgáriában a fehérsajton kívül, sok másféle sajt, kaskavál, a holland jellegű sajtok, ömlesztett sajtok is készülnek.
Itt vagyunk!
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]" Tovább…
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vélem egy pár táncba,
Sej gyere vélem egy pár táncba.
Így kell járni, úgy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni.
Fogd a kontyot, hogy ne lógjon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon.
Papák, mamák, üdvözlünk,
Szerető szívvel köszöntünk.
Elmondjuk mi most néktek,
Mivel töltöttük az évet.
Verset mondunk, énekelünk,
Ti meg tapsoljatok nekünk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd nőjön a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajtás,
én vagyok a róka.
Mit köszöngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jóban!
Óh, pedig én úgy szeretlek, mint medve a mézet,
Ha lehetne nyuszi pajtás, rögtön megennélek.
Tudom, tudom, de úgy hiszem, felkopik az állad,
Elszaladok, utol nem érsz, fürgébb vagyok nálad.
Mese-mese mátka,
Csillagos madárka,
Ingó-bingó rózsa,
Te vagy a fogócska!
Gólya viszi a fiát,
Utoléri az anyját.
Gyere, Gyuri, a térdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Veszünk ottan vásárfiát,
Szépen szóló kis muzsikát.
Volt egyszer egy kemence,
Belebújt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Ránézett a mamája,
Nem ismert a fiára.
Becsukta a kemencét,
Jól elverte kis Bencét.
Hátamon a zsákom,
Zsákomban a mákom,
Mákomban a rákom,
Kirágta a zsákom,
Kiesett a rákom,
Kihullott a mákom.
Aki szánja károm,
Fogja meg a rákom,
Szedje fel a mákom!
Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?
Öt ujja van a gesztenyefa-levélnek,
öt ujja van, mint a gyerek kezének.
öt ujja van, nem mind olyan,
a legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja, hét ujja,
hozzá még a hátulja!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e Ádámnak köldöke?"
/Jacques Dutronc/
"A világon a legtöbb bajt a túlságosan tevékeny emberek okozzák. Mennyivel boldogabbak lennénk, ha a politikusok és a tudósok egy kicsit lustábbak lennének!"
/Evelyn Waugh
"Aki megöl egy embert, az gyilkos.
Aki megöl egymillió embert, az hódító.
Aki megöl mindenkit, az isten."
Mielőtt még orvoshoz rohangálnál... 2008.11.11. 16:59
Itt a megfázásos-influenzás időszak. Lépten-nyomon köhögő, tüsszögő emberekkel futunk össze. Akaratukon kívül is megfertőzhetnek minket. Mi a teendő, ha a megfázás első jeleit észleljük magunkon? Ne ijedjünk meg! Tovább >>
Fedezd fel az igazi forró csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forró csokoládét már az aztékok is ismerték, és az istenek italának nevezték? Ezt a finomságot a Dr. Oetker Choco-Chocónak nevezte el, és praktikus kiszerelésben eljuttatja hozzád is, hogy legyen mivel felmelegíteni barátaiddal a hideg hétköznapokat. Tovább >>