A Széchenyi utcán a csapadékcsatorna nyomvonalának helyreállítása – aszfaltozása – történik. Az útszélesítés alsó aszfaltrétegének beépítését követően a forgalom átterelése várható, majd a páratlan oldalon víznyelőaknák építése kezdődik. Jelzőlámpa- és hírközlési alépítmények kivitelezése zajlik a páratlan oldaltól a félpályáig, ezen kívül közvilágítási oszlopok alaptestjeinek készítése és járdaépítés történik.
A Széchenyi utca és az Arany János utca közötti építési területen csatornaépítés, csobogók építése, a közvilágítási oszlopok alaptestjeinek kivitelezése, valamint elektromos kábelek fektetése, hírközlési alépítmények építése zajlik.
Az Arany János utcán elektromos kábeleket telepítenek.
A Simonffy utca és a Széchenyi utca közötti építési területen folytatódik a csapadékcsatorna és az ivóvízvezeték építése, a hírközlési kábelek elhelyezése, s kavicságyazat készül.
A Hatvan utcán az útszegély-építés és a járdaépítés folytatódik az utca páros oldalán.
A Hatvan utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti építési területen betonalap-építés zajlik, valamint gépházakna födémének zsaluzása.
A Bajcsy-Zsilinszky utcának a nyugati kiskörút és a Pásti utca közötti szakaszát teljesen lezárják, itt úttestbontás, aszfaltmarás, szegély-, járda-, útalap-bontás, szegélyépítés kezdődik. (Ezen kívül – más beruházás keretében – a Piac utcai torkolatban díszburkolat kialakítása történik.)
A Bajcsy-Zsilinszky és a Simonffy utca közötti építési területen hírközlési kábelek telepítése, kavicságyazat készítése, betonalap készítése zajlik.
A Simonffy utcán a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt kétirányú forgalmi rendet vezetnek be, így a járműforgalom fenntarthatósága érdekében itt kivitelezési munkák nem lesznek.
Ez a recept - pardon, vacsora :) - úgy született, hogy a párom nekiállt, hogy hát ő mennyire el van hízva - meg hát én sem fogytam még vissza szülés óta -, ezért úgy döntöttem, legalább hétvégente vigyázunk arra, mit eszünk, mennyi szénhidrátot, ill. cukrot, zsírt viszünk a szervezetünkbe. Alkalmaztam az előző gyereknél bevált módszert: zöldség és fehér hús, de abból jó sok :), és nagyjából nagyon kevés zsiradék, abból is csak olaj, a zsírt pedig hiába szeretjük, eldugjuk jó mélyen a spájzba :D Nálunk a dédszülők jóvoltából aránylag olcsón lehet hozzájutni időnként a disznóhúshoz, viszont az mikor milyen része az állatnak: hol belsőség, hol színhús jó sok szalonnával és csonttal-bőrrel. Így történt, hogy egy nagyjából két kilós adagnyi karaj került hozzánk; a mélyhűtő dugig volt már, muszáj volt felhasználni, ráadásul előtte nem sokkal vettünk egy fej káposztát is. Káposztás cvekkedlinek :D Nos, nem az lett belőle, mert a kezem közé került :D Az összeállítás szerintem tökéletesen megfelelő az egészséges életmód híveinek, hiszen nagyon kevés zsiradékkal készül, az is növényi, és szénhidrát alig van benne. Ráadásul se cukor, se liszt, se más sűrítő anyag nem került bele, ami miatt cukorbetegek, liszt-, tojás- és tejérzékenyek ne fogyaszthatnák. Előételként például egy én-féle hideg gyümölcslevest tudok elképzelni elé. :) (Nemsoká azt is közzéteszem, hogy milyen ;)) Maga a recept direkt kerül első randis besorolásba, mert én személy szerint úgy tudnám elképzelni, hogy mindenki a saját párjával otthon nekiáll megcsinálni, majd - mivel van benne egy... svédcsavar ;) - egy kis gyertyafény, zene, tánc... a többit odabízom mindenkinek ;) Viszont felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy a készítése során elfogyaszott alkohol miatt a vacsorázás utáni sofőrködés erősen tiltott!!!
Fogyókúrás karaj
HOZZÁVALÓK
8 szelet karajfilé - vastagra szelve!
7 evőkanál napraforgó olaj
2 csipet őrölt feketebors
5 csipet só
1 teáskanál őrölt chilipaprika
2 tk fokhagyma-granulátum
4 dl (fél)száraz fehérbor
1 csomag (450 g) fagyasztott mexikói zöldségkeverék
1 csomag (450 g) zöld színű zöldbab
1 kis fej káposzta
60 dkg kemény, de érett, édes paradicsom
1 üveg fehérbor
20 dkg kemény sajt (pl. Füredi trappista)
1 db szerelmespár ;)
2 db gyertya ;)
1 db CD - lágy zenével ;)
Ez a recept - pardon, vacsora :) - úgy született, hogy a párom nekiállt, hogy hát ő mennyire el van hízva - meg hát én sem fogytam még vissza szülés óta -, ezért úgy döntöttem, legalább hétvégente vigyázunk arra, mit eszünk, mennyi szénhidrátot, ill. cukrot, zsírt viszünk a szervezetünkbe. Alkalmaztam az előző gyereknél bevált módszert: zöldség és fehér hús, de abból jó sok :), és nagyjából nagyon kevés zsiradék, abból is csak olaj, a zsírt pedig hiába szeretjük, eldugjuk jó mélyen a spájzba :D Nálunk a dédszülők jóvoltából aránylag olcsón lehet hozzájutni időnként a disznóhúshoz, viszont az mikor milyen része az állatnak: hol belsőség, hol színhús jó sok szalonnával és csonttal-bőrrel. Így történt, hogy egy nagyjából két kilós adagnyi karaj került hozzánk; a mélyhűtő dugig volt már, muszáj volt felhasználni, ráadásul előtte nem sokkal vettünk egy fej káposztát is. Káposztás cvekkedlinek :D Nos, nem az lett belőle, mert a kezem közé került :D Az összeállítás szerintem tökéletesen megfelelő az egészséges életmód híveinek, hiszen nagyon kevés zsiradékkal készül, az is növényi, és szénhidrát alig van benne. Ráadásul se cukor, se liszt, se más sűrítő anyag nem került bele, ami miatt cukorbetegek, liszt-, tojás- és tejérzékenyek ne fogyaszthatnák. Előételként például egy én-féle hideg gyümölcslevest tudok elképzelni elé. :) (Nemsoká azt is közzéteszem, hogy milyen ;)) Maga a recept direkt kerül első randis besorolásba, mert én személy szerint úgy tudnám elképzelni, hogy mindenki a saját párjával otthon nekiáll megcsinálni, majd - mivel van benne egy... svédcsavar ;) - egy kis gyertyafény, zene, tánc... a többit odabízom mindenkinek ;) Viszont felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy a készítése során elfogyaszott alkohol miatt a vacsorázás utáni sofőrködés erősen tiltott!!!
Előveszünk egy jó nagy átmérővel rendelkező serpenyőt vagy wokot, beleöntünk 3-4 evőkanál olajat (annyit, hogy az edény alján kb. 3 mm vastagon álljon az olaj), alágyújtunk/bekapcsoljuk a főzőlapot. A karajszeleteket klopfolás nélkül(!) a meleg olajon fehéredésig hevítjük, ekkor megfordítjuk a szeleteket, és megszórjuk sóval, borssal. Amikor kissé "szétfolyt" a hús felületén a fűszer (nem egy-egy aprócska szemnek látszik, hanem olyan, mint amikor udvara van a Holdnak, csak feketében; ez konkrétan a borsra értendő), megfordítjuk, és a másik oldalán is ugyanezt elvégezzük. Ezután hagyjuk lepirulni egy kicsit - a hús szélei enyhén barnák lesznek, kérgesek a külső szögüknél; hú, de szépen fogalmaztam, de hát nem tudom máshogy mondani/írni :D -, majd rászórjuk a fokhagyma-granulátumot. (Nekünk Kotányi van, a Tesco gazdaságos után ez éri meg a legjobban, és amikor vettük legutóbb, a Tesco-s nem volt éppen, és ez mérföldkövekkel jobb áron volt, mint a többi. Nagy üveges, zöld tetejű szórófejes - egyszóval nagyon örültünk neki, hogy rábukkantunk! Kb. 600 Ft körül volt, ha jól emlékszem, de már hónapokkal ezelőtt vettük, bocsánat, ha rosszul emlékszem az árára. Ez volt itt a reklám helye ;)) A fokhagymával hagyjuk kicsit állni (3-4 perc), és ekkor(!) szórjuk rá a chilit. Figyelem! A darabos chili nem jó, mert csak rátapad, és nem lesz ideje, lehetősége az íznek kifejteni magát! Megfordítjuk a husikat, és a másik oldalt is beszórjuk, miután a fentebb említett Holdas effekt itt is megvolt. :) Lényegében mindkét oldalt meg kell fűszerezni, de csak a serpenyőben - ebben különbözik az úgymond szokásos hússütési eljárásoktól, viszont így annyira sok sót nem tud magába szívni, valamint az értékes nedveket a sóban-nem-állás miatt nem tudja elveszíteni, mint a sima pácolásos eljárásoknál. A chili pedig azért kerül legutoljára rá, mert különben megég és -keseredik, hiszen hirtelen kerül forró zsiradékba. No de vissza az eredeti eljáráshoz: megvan a mindkét oldalán megpirtyantott, sarkainál barnuló kéreggel rendelkező karajszeletünk, amit hagyunk lepirulni, de nem szénné égni :) Ekkor rá/aláöntünk egy bő 3-4 dl-nyi (fél)száraz fehérbort. A teljesen száraz bort a cukorbetegeknek, illetve teljes mértékben cukortalan étkezéssel élő olvasóknak ajánlom: Tokaji Furmint vagy hasonló, de aki nem a 100%-ig cukormentes étkezésre szavaz, az használhatja nyugodtan a Cserszegi fűszerest is, úgyis az a lényeg, hogy a bor savtartalma felmarja az esetlegesen lesült pörcöket, valamint egy enyhén karamelles réteget képezzen a hússzeleteken, ezáltal egy kicsit meg is fog barnulni a hússzeletünk. (Konyhatitok: ha savas löttyöt (bort, gyűmölcslevet, paradicsomot, stb.) öntünk a húsra, ami egy kicsit odapirtyant, a pörcöket felmarja, és a húsok kihorgászása után tejszínnel, tejföllel, vagy tej+liszt keverékével igen ízletes mártást készíthetünk) A bort - természetesen - illő ellenőrizni, mielőtt ráborítjuk a húsra ;) Nem vicc! Nagyon rossz dolog úgy járni, hogy romlott bort öntünk bármilyen ételbe - főleg olynakor, ha el akarjuk kápráztatni szívünk választottját! Én hűtött bort szoktam használni erre a célra; valamiért a hőfok-különbség gyorsabban hat. Ekkor lefedjük vagy fedővel, vagy alufóliával, és hagyjuk, hadd párolódjon a borban. Közben elkészítjük a köretet: a zöldséget. Ehhez előveszünk egy elég nagy, legalább 18 cm átmérőjű lábast, az aljába a maradék 2-3 evőkanál olajat öntjük. Én sima olajat használok - nem repce! -, nem tudom, olíva olajjal jó-e, elnézést kérek mindenkitől. Most jön a Konyhatrükk 2 :) A lábas alatt beizzítjuk a főzőlapot/bekapcsoljuk a gázt, kinek mi van :) És nagyjából 10 mp-en belül beledobáljuk a kb. 4x5 cm-es kockákra vágott nyers fejeskáposztát. Nem várjuk meg, míg teljesen megmelegszik az olaj, mert akkor odaég, és dobhatjuk a szemétbe a káposztát! Fakanállal kavargatva, folyton átforgatva zölddé melegítjük-hevítjük a káposztát. Ugyanis eredetileg, amikor rádobtuk, fehér színű volt, de a zsiradék hatására előjön belőle az igazi színe. Nem tudom, milyen kémiai eljárás, bár lehet, hogy fizikai, de sima oxidáció is lehet, a lényeg, hogy zölddé kell változnia! Közben nagyon kell vigyázni, meg ne égjen, meg ne barnuljon. Amikor megvan a középzöld színű árnyalat, ráborítjuk a fagyasztott mexikói keveréket, majd ezután a zöld színű, hosszú zöldbabot (szintén fagyasztott keverék; a Tesco márkás olcsóbb szokott lenni, mint a Bonduelle, viszont minőségben ugyanaz, tehát én azt szoktam használni - megint reklám, bocsi ;) tapasztalat). Sózzuk-borsozzuk a köretet. A színes, durvára őrölt borsot ehhez a fázishoz sem ajánlom; nincs ideje kiteljesedni a bors ízének. Ezt is lefedjük, és ekkor kisebbre vesszük a főzőlapot/gázt, és megpároljuk. Mivel a köret kb. 15-20 perc alatt kész van, és nagyon nem jó, ha melegíteni kell utólag, ajánlatos úgy kalkulálni, hogy nagyjából a recept alapján egyszerre készíteni a két részét a fogásnak. Ha melegíteni kell a köretet, el fogja veszíteni a ropogósságát - az meg nagyon nem jó! :s A tálaláshoz előveszünk egy tányért, és a paradicsomot cikkekre vágjuk, a tányér két oldalára tesszük, majd a középső rész egyik felére helyezünk két szelet húst, mögé pedig odakanalazunk egy jó adag köretet. Aki olyan szinten sajtimádó, mint én (:$), az nyugodtan tehet rá reszelt sajtot is. Viszont az Ementálit és a Pannóniát nagyon nem ajánlom mellé, mert az édes ízvilágukkal elrontják az ízhatást. Inkább egy Füredi trappista. Kemény sajtot reszeljünk hozzá, semmi esetre sem lágyat, illetve félkeményt! Hűtött fehérbor való hozzá, leginkább ugyanabból a fajtából, mint amivel készült a hús.
Elkészítési szint: könnyű
Főzési idő: 40 perc
Hány főre: 4
Itt vagyunk!
"A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.
Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, [...] a házasságon belüli nemi erőszakot [...]" Tovább…
(Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993)
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vélem egy pár táncba,
Sej gyere vélem egy pár táncba.
Így kell járni, úgy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni,
Sári, Kati tudja, hogy kell járni.
Fogd a kontyot, hogy ne lógjon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajtű ki ne hulljon.
Papák, mamák, üdvözlünk,
Szerető szívvel köszöntünk.
Elmondjuk mi most néktek,
Mivel töltöttük az évet.
Verset mondunk, énekelünk,
Ti meg tapsoljatok nekünk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd nőjön a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajtás,
én vagyok a róka.
Mit köszöngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jóban!
Óh, pedig én úgy szeretlek, mint medve a mézet,
Ha lehetne nyuszi pajtás, rögtön megennélek.
Tudom, tudom, de úgy hiszem, felkopik az állad,
Elszaladok, utol nem érsz, fürgébb vagyok nálad.
Mese-mese mátka,
Csillagos madárka,
Ingó-bingó rózsa,
Te vagy a fogócska!
Gólya viszi a fiát,
Utoléri az anyját.
Gyere, Gyuri, a térdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Veszünk ottan vásárfiát,
Szépen szóló kis muzsikát.
Volt egyszer egy kemence,
Belebújt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Ránézett a mamája,
Nem ismert a fiára.
Becsukta a kemencét,
Jól elverte kis Bencét.
Hátamon a zsákom,
Zsákomban a mákom,
Mákomban a rákom,
Kirágta a zsákom,
Kiesett a rákom,
Kihullott a mákom.
Aki szánja károm,
Fogja meg a rákom,
Szedje fel a mákom!
Nemes Nagy Ágnes: Hány ujja van?
Öt ujja van a gesztenyefa-levélnek,
öt ujja van, mint a gyerek kezének.
öt ujja van, nem mind olyan,
a legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja, hét ujja,
hozzá még a hátulja!
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e Ádámnak köldöke?"
/Jacques Dutronc/
"A világon a legtöbb bajt a túlságosan tevékeny emberek okozzák. Mennyivel boldogabbak lennénk, ha a politikusok és a tudósok egy kicsit lustábbak lennének!"
/Evelyn Waugh
"Aki megöl egy embert, az gyilkos.
Aki megöl egymillió embert, az hódító.
Aki megöl mindenkit, az isten."
Mielőtt még orvoshoz rohangálnál... 2008.11.11. 16:59
Itt a megfázásos-influenzás időszak. Lépten-nyomon köhögő, tüsszögő emberekkel futunk össze. Akaratukon kívül is megfertőzhetnek minket. Mi a teendő, ha a megfázás első jeleit észleljük magunkon? Ne ijedjünk meg! Tovább >>
Fedezd fel az igazi forró csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forró csokoládét már az aztékok is ismerték, és az istenek italának nevezték? Ezt a finomságot a Dr. Oetker Choco-Chocónak nevezte el, és praktikus kiszerelésben eljuttatja hozzád is, hogy legyen mivel felmelegíteni barátaiddal a hideg hétköznapokat. Tovább >>